1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Върховната административна прокуратура е извършила 577 проверки за лютеница-менте

Върховната административна прокуратура е извършила 577 проверки за лютеница-менте

Засиленият контрол върху производителите и търговците на този традиционен хранителен продукт продължава

Върховната административна прокуратура /ВАП/ обобщи днес резултатите от мерките по реда на надзора за законност, предприети по повод информацията „Пазарът е залят с лютеница менте", публикувана в сайта „Money.bg". Издадена е заповед за спиране и изтегляне от пазара на лютеница, в която има неразрешена добавка. С оглед обстоятелството, че потреблението на продукта е традиционно и евентуални нарушения засягат правата на широк кръг граждани, в защита на държавния и обществен интерес, на основание чл. 145 ал. 1 т. 6 от Закона за съдебната власт ВАП ангажира изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ за предприемане на действия за установяване съответствието на лютеницата с въведените нормативни изисквания, съобщават от прокуратурата.

При общо извършените от компетентния контролен орган 577 проверки в страната, в т.ч. на 23 предприятия за производство и 554 обекти за търговия, съхранение и дистрибуция на лютеница и обхванати в цялост производствени обекти, са установени несъответствия и нарушения на законодателството, за които са съставени 1 заповед за спиране и изтегляне от пазара на лютеница за вложена неразрешена добавка в продукта, 2 акта за нарушения на Наредбата за изисквания за етикетирането и представянето на храните; 8 предписания за отстраняване на несъответствия в разработените технологични документации; 2 проби за лабораторен анализ на лютеница със съмнение за вложени оцветители в състава на продукта.

ВАП е уведомена от изпълнителния директор на БАБХ, че засиленият контрол върху производителите и търговците на този традиционен хранителен продукт продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.