Пазарът е изключително наситен, а конкуренцията е голяма
Доста често хлебопроизводителите намаляват цената на хляба, но с това и грамажа на самия продукт. Това каза Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна предаде радио „Фокус”. За да не стават такива нередности е необходимо контролните органи да си свършат работата и да проверяват редовно доставките на хляб.
Той уточни, че във Варна и Добрич са съсредоточени най-голям брой хлебопроизводители. Пазарът е изключително наситен, а конкуренцията е голяма. „Миналата година заради този факт бяхме свидетели на ексцесии и допускам, че и през тази година може да се случи същото нещо”, коментира Бонев. За да се реши проблемът с грамажа на хляба трябва да се върне Българският държавен стандарт. „Навремето по него си пишеше колко е грамажът на хляба, от какво брашно е направен и рецептата за изработката на хлебните изделия. Прекалено „демократинчо” разбрахме отпадането на Българския държавен стандарт и заместването му с така наречената Техническа документация”, заяви Бонев. По този начин много лесно може да се лавира по отношение грамажа и цените на хляба. „Нашето мнение е, че или трябва да се въведе отново Българският държавен стандарт, или контролът върху Техническата документация да бъде по-ефективен”, допълни той.