1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ВАС потвърди решение на БАБХ от 2016 г. за затваряне на незаконна транжорна във Варна

ВАС потвърди решение на БАБХ от 2016 г. за затваряне на незаконна транжорна във Варна

Обектът месеци наред е работил и е захранвал с продукция ресторант и дюнер във Варна

С решение № 15798 от 20.12.2017 Върховният административен съд на Република България е потвърдил определение на Административния съд Варна от 2016 година, според което инспекторите от областната дирекция на Българската агенция по безопасността на храните са действали правомерно при затварянето на незаконна транжорна за бели меса. Случаят е от февруари 2016 г., когато инспектори от ОДБХ-Варна са разкрили нелегална транжорна за преработка на птиче месо, която месеци наред е работила и е захранвала с продукция ресторант и дюнер във Варна.

Веднага след разкриване на транжорната установените на място суровини и храни са били възбранени, а собственикът е бил санкциониран.

В продължение на две години закононарушителят води дела срещу ОДБХ-Варна за предприетите действия. Първото решение на Административния съд във Варна е от 20.12.2016 г. и гласи, че „действията на служителите на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са правилни и законосъобразни“. Следват още две решения на ВАС- Варна от 18.05.2016 г. и 09.01.2017 г., които потвърждават първото определение.

С окончателното потвърждение на Върховния административен съд от края на 2017 година БАБХ на практика печели делото срещу нарушителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.