1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Във Великобритания беше открито конско месо в храни за училища и болници

Във Великобритания беше открито конско месо в храни за училища и болници

Резултатите бяха обявени вчера, 15 февруари

Конско месо беше открито в храни за училища и болници във Великобритания след лабораторни анализи, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Резултатите бяха обявени вчера, 15 февруари, след като службата за безопасност на храните нареди на супермаркетите и доставчиците да направят тестове за наличие на конско месо на храни, етикетирани като приготвени с говеждо месо.

Властите съобщиха, че конското е открито в селски пайове, доставени в 47 училища в графство Ланкашър в северна Англия.  Конско месо е открито и в храни в болници в Северна Ирландия, доставени от Република Ирландия, които са били изтеглени по нареждане на контролните органи.

Най-голямата британска хотелска и ресторантьорска верига " Уитбред" (Whitbread PLC) съобщи, че конско месо е открито в лазаня и бургери, сервирани в нейните хотели "Премиър ин" (Premier Inn) и веригата ресторанти "Брюърс Файр" (Brewers Fayre).

В четвъртък във Великобритания бяха арестувани трима души заради набиращия сила скандал в Европа с продажбата на конско месо, представяно като говеждо. Те са били задържани за предполагаеми измами в два обекта, проверени по-рано тази седмица от санитарните власти.

Вчера европейските правителства одобриха предложението на Европейската комисия за извършване на ДНК тестове на говежди продукти, за да бъде оценен мащабът на скандала с конското месо, съобщи в комюнике еврокомисарят за здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борг.

Борг приветства бързото одобрение на страните членки на плана, предложен от него преди два дни, призовавайки ги за ускорени действия за добиване на пълна представа за ситуацията и за последователността на скандалните действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.