1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Въвеждат пето хранене в забавачките

Въвеждат пето хранене в забавачките

В новият рецептурник ще има 400 рецепти

Филиите с мармалад за следобедна закуска в забавачките ще останат в историята. За сметка на тях обаче в менюто на малките ще бъде въведено задължително пето хранене, съобщиха от Националния център по опазване на общественото здраве, пише "Стандарт". До лятото детските градини ще имат нов рецептурник, по който ще изготвят менюто на хлапетата, съобщи директорът на здравния център доц. Стефка Петрова. В него ще има 400 рецепти.

Планира се от менюто на малчуганите да отпаднат готовите закуски като кифли, тутманици и банички. Вместо тях ще се наблегне на зеленчуците, плодовете, ядките и рибата. Забранени ще са и подсладените безалкохолни напитки и пържените храни.

Специалистите ще махнат от менюто за следобедна закуска филиите с масло и кашкавал, но все пак хлапетата ще похапват сандвичи. Те обаче ще са от пълнозърнест хляб с извара или пастет. Към тях задължително ще се дава и зеленчук.

Месото в основните ястия ще бъде обезкостено, а супите ще са от зеленчуци. Нова наредба за храненето ще е готова до 2 седмици, каза още доц. Петрова. В документа ще са описани изисквания по отношение на качеството на манджите, колко често да се дават и в какво количество. Планира се в забавачките да се въведе и задължителна подкрепителна закуска от пресни плодове. Яслите също ще имат нов рецептурник, който ще е готов до края на годината, каза още Петрова. За училищата пък той ще излезе до 1 май.

За първи път ще се изготви и специален наръчник от 60 страници към рецептурниците. В него ще има практически съвети за здравословното хранене на децата. От помагалото ще могат да се възползват и директорите на школата и забавачките, и родителите. Наблюдават се проблеми при малчуганите - някои страдат от свръхтегло, други имат проблеми с метаболизма или високо кръвно. Новите рецептурници ще са съобразени с това, обясни проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. По думите й в новите менюта до минимум ще бъдат сведени кристалната захар, а продуктите за ястията ще са с ниска масленост. Десертите ще са леки и ефирни на база плодове. Медът ще е сред продуктите, които ще се включат в новите рецепти за децата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.