1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Винопроизводителите у нас покриват няколко пъти нуждите на страната

Винопроизводителите у нас покриват няколко пъти нуждите на страната

До този момент са регистрирани 226 изби

Към днешна дата регистрираните винопроизводители у нас са 226, заяви председателят на Нац. лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов  и уточни, че общият им съдов капацитет възлиза на 7235 хектолитра. Този обем позволява да бъдат покрити няколко пъти пазарните нужди в страната и извън нея.

Проф. Моллов уточни, че винопроизводителите са длъжни да информират НЛВК за всяка промяна в производствения обект, в т.ч. вписване или отписване на съдове за производство, промяна на технолозите, промяна на седалището и адреса на управление на фирмата, придобиване на нов обект, съответно промяна на собствеността на съществуващи обекти и т.н.  Тези, които произвеждат вино за собствена консумация, също трябва да имат регистрация, която се извършва безплатно.

Продукцията на нелегитимните производители накърнява имиджа на качественото българско вино и е риск за здравето на консуматорите. Това заяви Методи Портев, който управлява една от 226-е регистрирани изби у нас. Според него този сектор съществува благодарение на консуматорите, които си купуват по-нискокачествени продукти. Проф. Моллов добави, че за да станат по-конкурентоспособни на пазара българските винопроизводители могат да кандидатстват по няколко програми за финансиране. На първо място това е Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, както и няколко от мерките от ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.