1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Водата в пилешкото трябва да се обозначава на етикетите

Водата в пилешкото трябва да се обозначава на етикетите

Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани в размер на 10 000 лв.

Министърът на земеделието и храните съобщи данните от  проведената акция на Българската агенция по храните и Комисията за защита на потребителите. „Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%„ съобщи министърът. Той допълни, че има случаи, в които пилешкото месо е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което не е добре за здравето на потребителите.
    
Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани в размер на 10 000 лв., при повторно нарушение ще бъдат затворени каза министър Найденов. Според европейският регламент се позволява влагането на допълнителна вода, но с цел заготовка, уточни той. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти.  
    
Ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите да обявят съдържанието на вода върху етикетите, допълни министър Найденов. Той даде пример с употребата на палмово масло в млечните продукти, което не е забранено за употреба, но след изписването му върху етикетите потреблението на тези продукти рязко спадна.
    
Очаква се КЗП да обявят имената на фирмите нарушители. Министърът допълни , че проверките няма да спрат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.