1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Все повече британски търговски вериги забраняват продажбата на енергийни напитки на деца под 16-годишна възраст

Все повече британски търговски вериги забраняват продажбата на енергийни напитки на деца под 16-годишна възраст

68 процента от запитаните младежи потвърждават, че редовно консумират подобни напитки

Все повече британски търговски вериги забраняват продажбата на енергийни напитки на деца под 16-годишна възраст. В кампанията са се включили и фирми.

Вече няколко години лекари и потребителски организации в Германия настояват газираните напитки с високо съдържание на кофеин – над 150 милиграма на литър – да не се продават на юноши. Според медиците прекалената консумация на подобни течности може да доведе до нарушена сърдечно-съдова дейност и други подобни проблеми.

Допитване на Европейският орган за безопасност на храните, проведено сред 52 хиляди души от всички възрастови групи от цяла Европа, показва, че енергийните напитки са особено популярни сред децата във възрастовата група от 10 до 19 години. 68 процента от запитаните младежи потвърждават, че редовно консумират подобни напитки. 12 на сто от тях пият повече от 7 литра на месец, а във възрастовата група на 3 до 10-годишните всяко пето дете споделя, че пие енергийни напитки.

В Германия местните търговски вериги засега не смятат да ограничат продажбите. Във Великобритания обаче общественият натиск върху супермаркетите стана толкова голям, че те доброволно се съгласиха да спрат продажбите на деца под 16 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.