1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки пети българин употребява алкохол редовно

Всеки пети българин употребява алкохол редовно

Това сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/. Според данните всеки пети българин употребява алкохол редовно, съобщи в интервю за БТА доц. д-р Пламен Димитров, началник отдел "Рискови поведенчески фактори и промоция на здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Съгласно официални данни на Световната здравна организация през 2007 г., за която има данни за всички страни от ЕС, консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10.04 литра на глава от населението за година. Данните на СЗО показват, че през същата година страната ни се е намирала на 18-то място в Европейския съюз, като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и Ирландия. През 2008 г. страната ни е била на 14-то място, а през 2009 г. - на 13-то място сред 22 страни на ЕС, за които има данни, съобщи доц. д-р Пламен Димитров. Трябва да се има предвид, че това е официално регистрирана консумация, уточнява експертът.

В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа (включително в България) нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година. Според "Евробарометър", най-висок процент на общо употребяващи алкохол в Европейския съюз се открива в Дания - 93 на сто, Швеция - 90 на сто и Холандия - 88 на сто, а най-нисък в Португалия - 58 на сто, Италия - 60 на сто и Унгария - 64 на сто. За България този процент е 73 на сто, допълва доц. Димитров. Над 200 милиона от пълнолетните европейци употребяват алкохол ежедневно - жените до 20 мл. абсолютен алкохол, мъжете - до 40 мл., като при 58 милиона от тях употребата е над това количество, казва експертът. Всяка година приблизително 23 милиона стават зависими от алкохола.

Целия материал за изследването на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.