1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар

Това сочат данни от анализ на Националния център за опазване на общественото здраве

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар и така вреди на собственото си здраве. Това сочат данни от анализ на Национален център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) за здравословния начин на живот на българите. Годишно българинът консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата на този продукт у нас се е свеждала едва до 2 кг на година.

По препоръки на експерти от Световната здравна организация (СЗО) - здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10 на сто (и дори по-ниска) от общия процент на ежедневно набавяните калории. Световната организация стартира до края на март кампания за обществени консултации за ограничаването на употребата на захар, пише БТА.

Според анализа на НЦОЗА - почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80 на сто от българите консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, придружена с по 1-2 лъжички захар. Много по-малко от българите предпочитат чай - около 30 на сто, но отново с консумация на 1-2 лъжички захар. Прекалената употреба на захар от българите е съпроводена и от липсата на някои основни навици за здравословен живот: диета по собствено желание спазват едва 15 на сто от мъжете и 25 на сто от жените у нас.

Освен това около 50 на сто от българските мъже и 45 на сто от жените - прекарват в седнало положение близо 5 часа дневно. Рядко или никога не са спортували съзнателно около 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас. По тази причина почти всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.

Защо наричат захарта "бялата смърт"

Захарта придава приятно чувство за сладост при хранене, поради което продуктите, съдържащи захар, много често са предпочитани в менюто.

Бялата рафинирана захар, която толкова често използваме всекидневно, е източник само на празни калории и не доставя на организма други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини, коментират експерти.

Захарта осигурява най-бързо енергия на организма както при физически, така и при умствен труд. Редица продукти обаче съдържат повече калории отколкото захарта, но тя се усвоява най-бързо и лесно от организма и много често се преработва и натрупва под формата на ненужни мазнини.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.