1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всички млечни продукти ще се правят по държавни правила

Всички млечни продукти ще се правят по държавни правила

Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от МЗХ

Всички млечни продукти ще се правят по държавни правила. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието и храните. 

"Масло" ще се наричат само продукт с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%. 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, предвижда наредбата. Промените се правят заради намаленото количество сурово краве мляко, което млекопреработвателните предприятия изкупуват от фермите.

Промените става факт и заради ниската изкупна цена на суровото мляко, както и вноса на евтино сухо мляко. Сега няма критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти. С наредбата се въвеждат правила, като например за айряна добавката на вода трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%. Това става ясно от информация в днешния брой на вестник "Стандарт".

При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко. Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Те ще се наричат "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".

Истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра. Това гласи още проектът. 

Забранено ще бъде също така производителите на мляко и млечни продукти да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини. Досега нямаше ограничение в това отношение, а недобросъвестни производители успяваха да пробутват не само истинско сирене, но ментета с палмови продукти и други добавки. В проекта са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им.

Само 18 продукта може да се наричат млечни според новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др. Това става ясно още от информацията на в. "Монитор".

Дадено е точно определение също така на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айряна и млякото за пиене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.