1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всички свинеферми в България покриват изискванията за хуманно отношение към животните

Всички свинеферми в България покриват изискванията за хуманно отношение към животните

Снимка:

БАБХ уведоми Европейската комисия, че е изпълнила успешно плана за действие

Всичките 190 свиневъдни обекта, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане на свине майки, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В изпълнение на Наредба 21 от 14 декември 2005 година за минималните изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине, Българска агенция по безопасност на храните уведоми Европейската комисия, че е изпълнила успешно плана за действие и считано от 1 януари 2013 година всички 190 свиневъдни обекта, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане на свине майки.

В параграф 4 от Заключителни разпоредби на Наредба 21 е посочено, че от 1 януари 2013 година държавите членки гарантират, че свинете майки и женските свине се отглеждат групово през период, който започва четири седмици след заплождането и приключва една седмица преди очакваното раждане. Стените на помещението, в което се намира групата, трябва да са дълги най-малко 2,8 метра. Когато групата е по-малка от шест животни, ширината на стените на помещението, в което се намират, трябва да е най-малко 2,4 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.