1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Всяка година 23 млн. европейци се разболяват от храни

Всяка година 23 млн. европейци се разболяват от храни

Статистиката е по повод първия Международен ден за безопасност на храните

Всяка година 23 милиона европейци се разболяват от заразени или замърсени храни. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация. За близо 5 хиляди пациенти заболяването е с фатален край. Статистиката беше представена по повод първия Международен ден за безопасност на храните.

"В днешно време веригите на храните се разпростират по цялата планета. Дори най-обикновеният продукт може да съдържа съставки от различни континенти, така че неговата безопасност зависи от международното сътрудничество", се казва в доклада. През 2017 година 15 милиона заболявания са причинени от норовируси, които водят до стомашно-чревни разстройства. В 5 милиона от случаите оплакванията са в следствие на бактерията кампилобактер, която се появява най-вече в пилешкото месо заради недостатъчна хигиена.

В Европейския съюз всяка държава носи отговорност за безопасността на храните, предлагани на нейния пазар. Националните власти определят как и кой провежда контролите и при нарушения или опасности съобщават за тях чрез европейската система за ранно предупреждаване. Първоначалната отговорност за качеството на храните е при производителите и преработвателите. Те са длъжни да съставят схеми за анализ на рисковете и да съблюдават съответните предписания.

Много потребителски организации в Европа са на мнение, че общата система за контрол е функционална, но не е панацея. Затова експерти настояват за повече прозрачност и по-чести проверки, както и за ясно обозначение на продуктите, които не са предвидени за консумация в сурово състояние. Подобно обозначение към момента е задължително единствено при птичето месо.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.