Настъпването на заветния миг в един от баровете в Токио търпеливо чакаха няколкостотин любители на виното
Японците първи на планетата отвориха бутилки с божоле от новата реколта, съобщи ИТАР-ТАСС. В съответствие с традициите дегустирането на новото божоле е в третия четвъртък на ноември, а този ден жителите на Япония посрещат по-рано от другите земляни.
Настъпването на заветния миг в един от баровете в Токио търпеливо чакаха няколкостотин любители на виното, които в 00:01 ч. днес радостно вдигнаха чаши с "Божоле нуво" (от френски Beaujolais nouveau).
Японците масово се пристрастиха към това вино през миналото десетилетие. Те разгласяват за транспортирането на виното от Франция като за събитие с общонационално значение. Днес в Япония ново божоле може да бъде купено на рекордно ниски цени във всеки супермаркет.
В някои магазини бутилка "Божоле нуво" струва само 500 йени, което е малко повече от 6 долара. Тази година самолети доставиха в Страната на изгряващото слънце 600 хил. каси с това вино от новата реколта.