1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Явор Гечев: Важно е да изместим фокуса на контрола към пунктовете, откъдето идва потокът от храни

Явор Гечев: Важно е да изместим фокуса на контрола към пунктовете, откъдето идва потокът от храни

Снимка:

МЗХ има за цел да намали сивия сектор в хранително-вкусовата промишленост

Една от целите на Министерството на земеделието и храните е да се повиши делът на базовите български суровини, използвани в производството. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на кръгла маса на тема: „Българският хляб - храна, бизнес, политика”, която се проведе в Интер Експо Център, гр. София.

„Българският хляб е изключителен продукт, който се произвежда от висококачествена родна пшеница и поради тази причина заслужава доверието на потребителите”, каза зам.-министър Гечев. Той допълни, че всеки един български продукт трябва да отстоява позициите си както на външния, така и  на вътрешния ни пазар. Това е възможно да се случи само чрез взаимодействието между властта, производителите и преработвателите.   

Зам.-министър Гечев каза още, че за подобряването на ситуацията в хранително-вкусовата промишленост е необходимо да се намали сивият сектор. В това направление е насочена и една от основните инициативи на МЗХ, която започна още през месец юли т.г. със създаването на междуведомствени контролни групи, които да проверяват за нарушения при вноса на хранителни и земеделски продукти в България.

„Важно е да изместим фокуса на контрола към пунктовете, откъдето идва потокът от храни и суровини, защото когато те са вече в търговската мрежа е много по-трудно да се проследят и заловят”, допълни зам.-министър Гечев.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.