Яжте по-малко говеждо, за да сте по-здрави

Световното производство на говеждо месо допринася чувствително за вредните емисии

Ако искаме да сме здрави и да опазим околната среда, трябва да консумираме по-малко говеждо месо. Това се твърди в изследване, проведено по поръчка на Световния икономически форум.

Според учените от Оксфорд преминаването от говеждо месо към алтернативен източник на белтъчини би могло да намали смъртните случаи, свързани с храненето, с над два процента в глобален мащаб. В държави с по-висок жизнен стандарт този дял може да се покачи до 5 на сто.

В същото време изследването показва, че световното производство на говеждо месо през 2010 година е допринесло за една четвърт от вредните емисии от сектора на храните. Смята се, че алтернативните източници на протеини биха могли да намалят значително тези емисии. Изчисленията показват, че за хранителна стойност в размер на 200 килокалории, добити от месо, в атмосферата се освобождават близо 24 килограма въглероден двуокис. При производството на същата хранителна стойност, но от растителни източници, количеството въглероден двуокис е по-малко от 1 килограм. Други доставчици на протеини като тофу, свинско или пилешко месо имат емисионен фактор между 3 и 6 килограма, който е значително по-малък от този на говеждото.

Експертите признават, че никога търсенето на месо няма да бъде задоволено изцяло от устойчиво производство. Все пак изследването показва, че има начин да се осигури достатъчно храна за 10 милиарда, без това да означава тотален отказ от месото. Това означава, че производството на месо трябва да бъде по-ефективно, а хората да се хранят по-разнообразно.

Гледайте още актуални теми в Новините на АГРО ТВ!

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар