1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Йордан Войнов: Ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола

Йордан Войнов: Ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола

С промяна в нормативната уредба да се въведе постоянен контрол върху здравния статус на хората, които работят в общественото хранене, настоява БАБХ

С промяна в нормативната уредба да се въведе постоянен контрол върху здравния статус на хората, които работят в общественото хранене, настоява Агенцията по безопасност на храните. 

В интервю за БНТ шефът на агенцията Йордан Войнов коментира, че сега работещите в заведения за хранене са длъжни да си направят медицински изследвания само преди постъпването на работа, но не й периодично. Това се оказва проблем, защото вече има няколко случай на разпространение на стафилококова инфекция чрез кухненския персонал.  

"Ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания и, ако не смените работата, това остава докато сте на това място, докато се пенсионирате," каза Войнов.   

Той ще настоява за промяна в наредбите на здравното министерство, а докато това стане, ще се дават предписания на собствениците на заведения за засилване на самоконтрола. 

Директорът на агенцията съобщи, че са открити пет временни приемни в летните курорти - Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Созопол и Поморие, където хората могат да отидат и да подадат сигнал за нередности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.