1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Юбилейна конференция се проведе днес в Гранд хотел „София”

Юбилейна конференция се проведе днес в Гранд хотел „София”

Събитието беше по случай десетгодишнината от създаването на EFSA и 1 година от създаването на БАБХ и Център за оценка на риска

Юбилейна конференция “10 години Европейски орган по безопасност на храните (EFSA), 1 година Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска” се проведе днес 22.05.2012 г. в гранд хотел «София».

На събитието присъстваха тримата заместник-изпълнителни директории на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков. По време на конференцията Карола Зондерман от Европейския орган по безопасност на храните представи целите и функциите на EFSA, като направи и исторически преглед на развитието й.

Европейският орган е създаден с Регламент (ЕО) № 178/2002/EC за общите принципи на законодателството в областта на храните и извършва анализ на рисковете и опасностите по цялата хранителна верига.

EFSA събира и анализира данни, позволяващи характеризиране на рисковете с пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите.EFSA предоставя научни съвети и техническа помощ по въпроси, свързани с храненето на човека, здравето на животните, растенията и др. Изготвените от EFSA над 2 500 научни становища и доклади служат за основа при разработването и предприемането на мерки на Общността в области, попадащи в обсега на неговата. EFSA разполага и седна от най-стабилните системи за осигуряване на безпристрастност в научния съвет и независимост при изготвянето на научни становища.

През последните 10 години ЕFSA има принос за успешното понижаване на случаите на Salmonella при хората в ЕС, оценката на 3000 здравни претенции, оцветители и добавки, на база научни доказателства, с цел защита на консуматорите от заблуждаващо етикетиране и рекламиране на храни, анализ на данни за зоонози, антимикробна резистентност и остатъци от пестициди.

Българският еквивалент на EFSA e създаденият през 2011г., посочи в резюмето си д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска (ЦОР). Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни д-р Ликов. През миналата година центъра бе посетен от изпълнителния директор на EFSA г-жа Катрин Ланел, която бе на посещение в страната ни по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Изготвен е списък на центъра, в който са включени  научни организации, осъществяващи научни и технически дейност, свързана със сферите на контрол на БАБХ и областите на компетентност на ЦОР.

На конференцията беше направена и презентация на функциите и дейността на фокалния център на Гърция от д-р Ерини Цигарида от Гръцкия официален орган по храните.

Още подробности за провелата се конференция в Гранд хотел „София” четете в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.