1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За финансирането на хранителна банка у нас са нужни средства в размер на 400-500 хил. лв.

За финансирането на хранителна банка у нас са нужни средства в размер на 400-500 хил. лв.

До един месец се очаква проектът да стартира в България

До един месец се очаква да стартира хранителна банка в България. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с вицепрезидента на Глобалната мрежа за хранителни банки Крис Ребсток в МЗХ. Ако България създаде хранителна банка, тя ще бъде 51–та страна в света, която ще има такъв модел на подпомагане за нуждаещите се хора, посочи г-н Ребсток. Правителството подкрепя създаването на подобен модел на подпомагане, защото трябва да търсим всяка възможност, особено, когато е насочена към бедните хора, каза министър Найденов. Още преди половин година тази тема бе обсъдена с министър - председателя Бойко Борисов и имаме неговата принципна подкрепа, добави той.

Министерство на земеделието и храните ще предостави офис на неправителствената организация, която ще управлява хранителната банка, съобщи министърът. Много важен остава въпросът за освобождаване на дарените стоки от ДДС. Премиерът е възложил на Министерство на финансите да се изготви становище по този въпрос, посочи министърът и допълни, че все още чакаме техния отговор. МФ ще иска система, която изключва възможността за злоупотреби и уверение, че всичко ще бъде прозрачно. Хранителната банка ще дарява храни, които ще се събират от земеделски стопанства, производители, дистрибутори, търговци и от обществото, посочи Ребсток. Идеята е да бъде изградена инфраструктура в рамките на една страна, която да работи с благотворителна цел.

Безопасността и качеството на дарените храни ще бъде гарантирано, посочи д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Българските консуматори трябва да са спокойни, че храните ще са в срок на годност и ще се даряват само пълноценни и полезни за здравето храни, каза още тя. Хранителната банка ще бъде под контрола на БАБХ.

В България има над милион и половина нуждаещите се хора и десетки хиляди тонове храна, която се унищожава, съобщи Марина Бракалова, директор на Форум Хранителна банка. Целта е да съберем 250-300 тона храна за предстоящата година. Първоначално ще функционира едни склад на хранителната банка. Нужните средства за финансиране на проекта са в размер на 400-500 хил. лв. Резултатът е, че ще бъдат събрани продукти на стойност 2 или 3 пъти повече, които ще се предоставят на социално слабите хора. Големи компании вече са заявили готовност да даряват храни на банката.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.