1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За пета поредна година БЧК раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програма "Благотворителност"

За пета поредна година БЧК раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програма "Благотворителност"

Снимка:

През 2012-та продуктите по програмата ще се предоставят само на два транша

За пета поредна година БЧК раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица". Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие", а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

За разлика от предходните години, през 2012-та продуктите по програмата ще се предоставят само на два транша, като за целта ще бъдат открити 337 раздавателни пункта на БЧК в цялата страна, а областните дирекции на МВР ще оказват съдействие при тяхната охрана.

Раздаването на хранителните продукти за първи транш ще се осъществи в периода от 10 септември до 2 октомври, като за всяка област има предварително изготвен график.

Във Варна раздаването на храните започна вчера в районите „Одесос", „Аспарухово", „Младост" и „Владиславово". Днес започва раздаването в „Приморски"( кв. „Чайка" бл. № 67 - Пенсионерски клуб) и „Победа" (ул. „Цанко Дюстабанов" № 1, сграда на Ученическо и столово хранене), съобщи Дарик радио.

През първия транш всеки, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти: брашно - 5 кг; ориз - 1 кг; спагети - 1,5 кг; захар - 1кг, зрял фасул - 1 кг; макарони - 1,2 кг; обикновени бисквити - 0,400 кг; обикновени вафли - 0,900 кг; царевично нишесте - 0,140 кг. В 30 областни склада на БЧК ще бъдат доставени над 22 000 тона хранителни продукти, на обща стойност близо 40 милиона лева.

През втория транш, който ще се осъществи в периода между 24 октомври и 23 ноември, се очаква да се раздават и други продукти.

Право да получат хуманитарната помощ имат над 308 000 нуждаещи се лица в цялата страна. Сряд тях са неосигурени майки, лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, семейства, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, лица, полагащи грижи за хора с увреждания, и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.