1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. За седмица инспекторите на БАБХ са извършили близо 5000 проверки

За седмица инспекторите на БАБХ са извършили близо 5000 проверки

Насочени за унищожаване са 18,5 килограма малотрайни колбаси

4908 проверки по официален текущ контрол в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни извършиха инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Издадени са 290 предписания и 110 Акта за установяване на административно нарушение. С временно преустановена дейност са 6 обекта. Възбранени и бракувани са общо 1 290 килограма хранителни продукти. Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са открили в склад 800 килограма млечни продукти без документи за произход, като цялото количество е бракувано.

Продължават и засилените проверки в обектите от търговска мрежа и обществено хранене по морските курорти в регионите Бургас, Варна и Добрич. Проверени са 256 обекта, в това число 31 обекта предлагащи услугата „all inclusive“. Издадени са 34 предписания и са съставени 20 Акта за установяване на административно нарушение.

Насочени за унищожаване са 18,5 килограма малотрайни колбаси /поради изтекъл срок на годност/, както и 1,3 килограма миди. Констатирани са несъответствия в поддържането на системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, наличие на храни с изтекъл срок на годност. Отново е намерен обект, нерегистриран по реда и условията на чл.12 от Закона за храните.

За периода 22 – 29 юни 2012 година при проверените обекти, предлагащи оферти за почивка „all inclusive” са установени несъответствия по:

- сградов фонд и оборудване на кухните, капацитет на търговската зала и предлаган асортимент в обекта.
- необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.
- брой на персонал зает в кухненския блок, съобразно местата за хранене в търговската зала, както и асортимента на предлаганата кулинарна продукция в обекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.