1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забраната на безалкохолните напитки в щата Ню Йорк е незаконна

Забраната на безалкохолните напитки в щата Ню Йорк е незаконна

Майкъл Блумбърг наложи мярката с мотива за борба със затлъстяването

Апелационният съд на щата Ню Йорк потвърди, че забраната на Майкъл Блумбърг на безалкохолните напитки е незаконна, предаде в. „Дейли нюз". Ищците - Националната асоциация на ресторантите, Асоциацията на производителите на напитки и други - заявиха, че забраната нарушава Конституцията, интересите на бизнеса и свободата на потребителите.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който изкорени пушенето на обществени места, се прицели в забраната на продажбата на газирани напитки с мотива за борба със затлъстяването. То е смятанo за основен виновник за смъртта на 5 000 американци на година.

Кметът обяви през май 2012 година, че се готви да забрани сладките газирани напитки в гигантски опаковки, но това предизвика ожесточени спорове, петиции и кампании в печата. Някои даже обвиниха нюйоркския кмет, че посяга на свободите и заявиха, че не е работа на общината да решава какво да пият хората.

Над половината жители на Ню Йорк - 58 на сто - са затлъстели или с наднормено тегло, включително 40 на сто от учениците в държавните училища. Забраната, замислена от кмета, не се отнасяше за всички продажби - тя трябваше да бъде въведена в заведенията за бързо хранене, в кината, стадионите и ресторантите и да засегне опаковките от 47 и повече сантилитра, енергийните напитки, питиетата за спортисти, плодовите фрапета и гигантските опаковки свръхподсладени напитки на основа на кафе или чай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.