1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забраняват пазарите на птици в Силистренско

Забраняват пазарите на птици в Силистренско

Търговията с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч също се забранява

Изложбите и пазарите на пернати на открито в Силистренско са забранени. Тези мерки се налагат, за да се ограничи разпространението на птичи грип в областта, съобщи директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в крайдунавския град д-р Георги Петров съобщи vesti.bg.

Миналата седмица в района на курорта "Константин и Елена" беше намерен мъртъв мишелов, който даде положителна проба за опасния щам H5N1. За случая е информирана Генералната дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" на Европейската комисия. Определени са 3 км предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около мястото, където бе намерена мъртвата птица, в които се забранява преместването и транспортирането на птици, освен в случаите на транзитно превозване. Забранява се и търговията с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч, както и изпращането на яйца за люпене от обекти в тези територии. Преди два дена в двор в Силистра е намерена мъртва речна чайка, която е изпратена проба в Референтната лаборатория към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт в София.

Очакват се и резултати от пробите на намерените в края на миналия месец в Силистренската и Тутраканската община две мъртви диви птици - фазан и гълъб. Епидемиолози установиха огнище на болестта в района на румънския град Тулча, който беше поставен под карантина. Там в две лични стопанства откриха 49 мъртви птици. Тъй като Силистра е най-близо - само на 170 км, там влязоха превантивни мерки срещу разпространението на вируса още в средата на март. Сред най-рисковите региони е село Сребърна, което е в непосредствена близост до едноименния резерват. На сайта на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) са обявени телефони за сигнали при съмнения за птичи грип. На тях гражданите могат да сигнализират за повишена заболеваемост и смъртност при домашните птици или ако открият трупове на диви птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.