1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Загубите на фермерите, засегнати от заразата с ешерихия коли, възлизат на повече от 417 милиона евро

Загубите на фермерите, засегнати от заразата с ешерихия коли, възлизат на повече от 417 милиона евро

Снимка:

Европейските земеделски министри не постигнаха съгласие за размера на компенсациите за зеленчукопроизводителите

Испания, Италия и Франция поискаха повече компенсации за фермерите, засегнати от заразата с бактерията ешерихия коли (E. coli), съобщи "Асошиейтед прес". Вчера, 7 юни,  на среща в Люксембург европейските земеделски министри не постигнаха съгласие за размера на компенсациите за зеленчукопроизводителите, претърпели загуби през последните седмици.
 
Първоначалното предложение на еврокомисаря по селското стопанство Дачиан Чиолош беше 150 милиона евро. Министрите на земеделието на ЕС обаче възразиха, че загубите на фермерите възлизат на повече от 417 милиона евро.

"Не, за Испания това не е достатъчно", заяви земеделският министър на Испания Роса Агилар, подкрепена от френския си колега Бруно ле Мер. Тя беше категорична, че ЕС трябва да възстанови на засегнатите между 90 и 100% от пазарната цена за продукцията им, предложение, което Чиолош определи като неразумно.

Готов съм да преразгледам предложението, но не мисля, че с наличните средства към момента ще можем да възстановим 100% от продукцията на фермерите, добави еврокомисарят. Чиолош не назова конкретна сума. Днес, 8 юни, се очаква да бъде преразгледано първоначалното предложение.

Испанските фермери обявиха, че губят по 200 милиона евро на седмица. Холандия изчисли загубите си на 50 милиона евро, а Германия и Франция - на 30 милиона евро.

Ще направим всичко възможно да поправим това, заяви германският министър на земеделието Илзе Айгнер. Трябва да покажем на фермерите, че не ги изоставяме, подчерта унгарският министър на селските райони Шандор Фазекаш. Те понесоха загуби, без да имат вина, допълни той.  

Представители на влиятелния съюз на фермерите в ЕС Copa-Cogeca посочиха, че цените на краставиците са паднали от 21 до 5 евроцента, а тези на доматите - от 60 до 13 евроцента за килограм. Марулите са поевтинели до 5 евроцента при първоначална цена от 70 евроцента.

Междувременно постоянният представител на Русия в Брюксел Владимир Чижов заяви, че наложената от страната му забрана за внос на зеленчуци е оправдана, тъй като руските власти не са получили никаква информация за заразата. Дори и в момента данните, които достигат до Русия, са главно статистики, а не информация за източника на заразата, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.