1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Запрятайте ръкави, вадете бурканите – време е за… зимнината!

Запрятайте ръкави, вадете бурканите – време е за… зимнината!

Убедително мнозинство от гласувалите в седмичната ни анкета са верни на традицията

Есента дойде! А след нея… и зимата. По традиция, сега е времето да помислим да се подсигурим за студените месеци. Само при мисълта за тях човек неминуемо го побиват тръпки – цените на много продукти, най-вече на пресните зеленчуци, отново ще запълзят нагоре, че на всичкото отгоре и за отоплението трябва да помислим, но… всичко това е неизбежно. Така че, пак трябва да оцеляване в очакване на пролетта и с надеждата, че тогава отново ще се похвалим: „пролет пукна – ние не“. Но българинът е свикнал да оцелява. Ако не друго – поне в това отношение сме ненадминати, не може да ни се отрече. А важна част от нашенската философия на оцеляването безспорно е приготвянето на домашната зимнина. Като се почне от туршиите и лютениците и се стигне до компотите, сладката, конфитюрите – кой на село, кой в градски условия – според възможностите. Добре позната картина – по дворове и в междублокови пространства се кладат огньове, слагат се тенджери и казани, буркани и бутилки се нареждат в тях… а после с щайгите се складират в мазетата.

Убедително мнозинство – 71 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG през изминалата седмица се оказват верни на отколешната традиция и всяка година затварят буркани за зимата. Останалите участвали в електронното допитване са разпределени поравно между онези, които нямат необходимите условия или време и затова си купуват готова зимнина от магазина или пазара и онези, които пък изобщо не са фенове на туршиите и предпочитат целогодишно да си купуват пресни плодове и зарзават.

Два са основните методи за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране (т.е. бурканите да се сварят) или чрез използване на консерванти. При този метод най-често в ролята на консерванти влизат солта и натриевият бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на домашно приготвените продукти.

Ако обаче сте сред „традиционалистите“, но нямате ранчо и затова се налага да си осигурявате „суровините“ от пазара, не забравяйте да ги купувате от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати, напомнят от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

                                                              Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.