1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Заради наименованието на колбас Австрия и Словения се скараха

Заради наименованието на колбас Австрия и Словения се скараха

Евентуална забрана на наименованието "Краинер" за австрийските колбаси би донесла големи загуби на производителите

Австрия и Словения отново биха могли да влошат отношенията си, но този път не заради словенското малцинство, а заради наденички, съобщи "Танюг", цитирана от БТА.

Словения иска да защити наименованието на колбаса "Краинер" или "Кранска", който е най-популярният в страната. Първото наименование обаче, под което трябва да бъде патентована наденичката, се използва и в Австрия.

Европейската комисия, както потвърди Патентният институт, вече е получила искането на Словения. Ако то бъде прието, в Австрия вече няма да може да се използва името "Краинер" и много колбаси като "Кезекраинер" ще трябва да променят наименованието си. Австрия обяви, че ще обжалва искането на Словения.

Стопанската камара, Министерството на земеделието и експерти от ветеринарния факултет с подкрепата на Патентния институт ще посочат мотивите, поради които се внася жалбата.

Евентуална забрана на наименованието "Краинер" за австрийските колбаси би донесла големи загуби на производителите и би изисквала големи разходи за промяна на името, съобщи председателят на Патентния институт Фридрих Редлер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.