1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Заразата от краставиците вече в осем европейски държави

Заразата от краставиците вече в осем европейски държави

Чехия, Австрия и Унгария са били уведомени за внасянето на опасни краставици чрез европейската система за предупреждение

В Германия десет души починаха през изминалата седмица от остра чревна инфекция, чийто източник се предполага, че е опасният щам на бактерията ентерохеморагична ешерихиа коли (ЕХЕК) в краставици, внесени от Испания. Властите потвърдиха, че два от смъртните случаи се дължат на хемолитично-уремичния синдром (ХУС). ХУС е рядко усложнение на инфекция от бактерията и може да доведе до бъбречна недостатъчност, а в тежки случаи да засегне и нервната система.

По информацията в медиите от инфекцията са пострадали няколкостотин души, като броят расте. В Германия се предполага, че от ХУС са заболели 300 души.

Огнището е в Северна Германия, най-вече в района на Хамбург (краставиците, предполагаеми преносители на бактерията, са купени от пазара в Хамбург). Регистрирани са случаи в Швеция, Дания, Великобритания, Австрия и Холандия. Всички те са свързани с неотдавнашни пътувания до Германия.

Германските власти предполагат, че източникът на заразата са органични краставици от Андалусия. В Испания все още няма данни на заразяване с ЕХЕК от краставици. Германският министър на земеделието и за защита на потребителите Илсе Айгнер призова вчера, докато германските и испанските експерти не установят без съмнение източника на заразата, населението да не яде пресни краставици, домати и марули.

Вчера, 29 май, в медиите се появиха подозрения, че е възможно заразени зеленчуци да са били внесени от Дания или от Холандия. Резултатите за датските краставици се очакват във вторник, а днес трябва да са готови резултатите от пробите, взети в Испания.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията със седалище в Стокхолм обяви в събота, че огнището от ХУС в Германия е едно от най-големите подобни в света, и отбеляза, че сегашните случаи на инфекция протичат нетипично - обикновено ХУС се наблюдава при деца под пет години, а сега 87% от засегнатите са възрастни, като преобладават жените – 69%.

Чехия, Австрия и Унгария са били уведомени за внасянето на опасни краставици чрез европейската система за предупреждение.

Австрийската агенция за безопасност на храните призова от 33 магазина да бъдат изтеглени органичните зеленчуци от Испания, които са били внесени от германски компании. Чешките санитарни власти потвърдиха, че чрез германски доставчик в страната са попаднали испански краставици, заразени с ЕХЕК, и започнаха проверка.

От Унгария няма официална информация. Датски търговци също изтеглят зеленчуците. От събота местното поделение на веригата за бързо хранене "Макдоналдс" не предлага в менюто си пресни краставици.

У нас стана ясно - България не може еднолично да ограничи вноса на краставици от Германия. Това може да стане само с решение на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.