1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Защитата на потребителите при храните в Германия е на лошо ниво

Защитата на потребителите при храните в Германия е на лошо ниво

Заблудата и откровената измама са редовна практика

Защитата на потребителите при покупката на храни е на лошо ниво, смята потребителската организация „Фууд Уотч“ в Германия. Според нейно проучване заблудата и откровената измама са редовна практика, както при производството, така и при търговията с хранителни стоки.

В отговор на обвиненията министерството на земеделието и храните излезе със становище, че клиентите в никакъв случай не са беззащитни.

„В хранителното законодателство не съществуват големи пропуски“, каза говорител на ведомството в Берлин. Според него, проучването на „Фууд Уотч“ не представяло коректно фактите.

Потребителската организация сочи обаче, че в много фуражни смески все още се откриват следи от диоксин. Предписанията за тестове в производствените линии били толкова слаби, че винаги се намирали начини за заобикалянето им.

Като други примери от „Фууд Уотч“ сочат етикетирането на стоките. Хранителните стойности не били ясно изписани. Освен това в животновъдството все още масово се използвали антибиотици.

От министерството на своя страна обясниха, че общоевропейски директиви за етикетирането влизат в сила едва през 2016 година, а за антибиотиците - от 1 юли тази година има строги норми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.