1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Защо не може да се ваксинира срещу птичи грип?

Защо не може да се ваксинира срещу птичи грип?

Снимка:

Причината- грипните вируси бързо мутират

Ваксинация срещу птичи грип няма как да бъде направена - нито при хората, нито при животните. Причината- грипните вируси бързо мутират. Те не се лекуват и с антибиотици. Препоръчителни са единствено средства, които стимулират имунната система. Птичият грип вече е факт на територията на страната.

„В момента този щам не е много опасен, не е силно патогенен за човека, но не се знае утре дали той няма да бъде прекръстосан, да мотира и да стане изключително опасен. Не би трябвало хората да изпадат в ужас, защото това си е класически вирус, който е грипен“ коментира д-р Мирослав Първанов, член на Български ветеринарен съюз – Враца.

При вирусните заболявания всичко зависи от имунната система, казва специалистът. „Знаете, че терапия при вирусите няма, т.е. ако при бактериите се борим с антибиотици, при вирусите няма с какво да се борим освен с имуностимулатори. Единственото спасение при вирусите е по-голямата част от хората и животните да се ваксинират. В конкретния случай това няма как да бъде направено, защото той постоянно се изменя“, каза д-р Мирослав Първанов.

Добрата новина е, че вирусите са слабо устойчиви. В този смисъл, термично преработени птичи продукти не носят риск за човешкото здраве. За всеки случай – консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци. Те са най-добрата естествена ваксина срещу грипните вируси.

Автор: Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.