1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Затлъстяването се утвърждава като основен здравословен проблем на децата

Затлъстяването се утвърждава като основен здравословен проблем на децата

Опасностите от диабет и сърдечни заболявания се увеличават

Затлъстяването се утвърждава като основен здравословен проблем на децата в ученическа възраст. Това е оценката на здравното състояние на децата и учениците през 2011 г., което министерството на здравеопазването е направило. "Растем като затлъстяла нация, а опасностите от диабет и сърдечни заболявания се увеличават," каза на пресконференция главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Оценката на ведомството показва, че със затлъстяване са 22.2% от всички ученици, при които е открит някакъв здравен проблем или общо 12 111 деца. 

Лекарят каза, че отговорността за здравословното състояние на учениците не пада само върху училището и предлагането в лавките и столовете. Важна роля, по думите му, играе и възпитанието и начинът на живот, който родителите диктуват. На второ място по разпространение сред учениците са нарушенията в зрението (нарушения на рефракцията и намалено зрение) като министерството е регистрирало 8388 ученици с такива проблеми, (15% от децата със здравни проблеми). Сред разпространените болести сред учениците е бронхиалната астма. Нивото й на разпространение се запазва постоянно през последните години - 8.1% от болните деца, пише "Дневник".

Все пак над 95% от децата покриват нормите за физическа дееспособност в часовете по спорт. По здравословни причини едва 1.8% от учениците са освободени от тези часове, сочат данните на министерството.  Изследването е направено след като са прегледани 80% от всички ученици. Регистрирани са 50 хил. деца с някакъв здравен проблем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.