1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Затлъстяването сред децата се увеличава

Затлъстяването сред децата се увеличава

Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее

Националният център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на Университетската педиатрична болница -София и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет - София са провели национално проучване за храненето на учениците у нас. Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година. През 2008 г. беше направено проучване само върху храненето на първокласниците.

В националното проучване, което стартира през есента на 2010 г., са били анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години в цялата страна. Изследването, проведено от над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози, е широкообхватно и включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища . Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата.

Според доц. д-р Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност.

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване, проведено през 2008 г. сред ученици от Варна. За сравнение преди 10 г. процентът на затлъстелите българчета е бил доста по-нисък - 12-13%.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.