1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Затягат контрола за качеството на храните в детските заведения в Бургас

Затягат контрола за качеството на храните в детските заведения в Бургас

Повод за реакцията са зачестилите случаи на хранителни натравяния на деца, които са на почивка по черноморските курорти

Кметът на Бургас Димитър Николов издаде заповед за повишаване контрола на хигиената в помещенията и качеството на храната, предлагана в детските заведения на територията на общината, съобщава Дарик Радио.

Повод за реакцията на градоначалника станаха зачестилите в последно време съобщения и случаи на хранителни натравяния и стомашно-чревни инфекции на деца, които са на почивка по черноморските курорти.

В заповедта е посочено да се поддържа високо ниво на хигиена във всички помещения на детските заведения, да се следи срока на годност при приемане на хранителните продукти и задължителните за всяка доставка документи, да се спазват стриктно грамажа на приготвената за децата храна и Наредбата за здравословното хранене на Министерството на образованието.

Разпореждането е с превантивна цел, а изпълнението му е възложено на директорите на ОДЗ и ЦДГ на територията на община Бургас.

„Периодично ще правим изненадващи проверки в детските заведения и директорите, които проявяват немарливост при поддръжка на хигиената или качеството и годността на храните, ще бъдат санкционирани", категоричен бе кметът Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.