1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. „Зелената звезда”, с която ще се категоризират туристическите обекти, ще бъде готова през есента

„Зелената звезда”, с която ще се категоризират туристическите обекти, ще бъде готова през есента

Тя ще идентифицира заведенията, в които се използват натурални продукти

Наредбата за „зелената звезда”, с която ще се категоризират туристическите обекти, предлагащи домашни храни на гостите си, ще бъде готова през есента. Това стана ясно вчера при представянето на Стратегията за развитието на туризма, която правителството одобри на последното си заседание, пише "Монитор".

“Зелената звезда” ще идентифицира заведенията, в които се използват натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти, обясни зам.-министър Ботев. Той обаче уточни, че е изоставена идеята храни да бъдат биологично чисти, защото сертифицирането е тежка процедура, която може да продължи с години. В момента обаче се водят разговори с аграрното министерство и Българската агенция по безопасност на храните за уеднаквяване на критериите, на които трябва да отговарят домашните гозби.

Българският планински туризъм има към момента около 15-20% развит потенциал, каза още Бранимир Ботев. Възможностите за развитието му обаче са около 4 пъти над досега съществуващите. Разширяването на планинския туризъм обаче трябва да става при спазване на баланса по отношение съхраняването на българската природа, защото България има огромни възможности за екотуризъм”, каза още Ботев.

Освен това страната ни има уникалното съчетание между минерални води и планински курорти, с което разполагаме: над 80% от водите у нас се считат по европейски стандарт за термални. СПА туризмът, свързан с минералните води, може да бъде водещ продукт за България. Всяка минута в България се изливат 423 млн. литра минерална вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.