1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Зеленчукопроизводители от видинското село Капитановци са подготвили протестна подписка

Зеленчукопроизводители от видинското село Капитановци са подготвили протестна подписка

Недоволството им е породено от това, че жители на румънския град Калафат продават продукцията си на дъмпингови цени

Зеленчукопроизводители от село Капитановци са подготвили протестна подписка, обяви кметът на населеното място Владимир Аристотелов. Недоволството им е породено от това, че жители на румънския град Калафат продават продукцията си на видинския пазар на по-ниски цени и така се получава дъмпинг, предаде bTV.

Протестът се подкрепя от производители и от други населени места, както и от фирми, търгуващи на видинския пазар. Производителите са прави да реагират, въпреки че пазарът е свободен и той диктува цените, смятат граждани на Видин.

„Друг е въпросът дали румънците представляват фирма и стоката им е внесена законосъобразно, или говорим за някакви самосиндикални действия на 2-3 жители на Калафат”, коментира кметът.

Според него това е въпрос, който трябва да се разследва от компетентните органи. Предлагането на румънски зеленчуци на видинския пазар е започнало преди около седмица. Владимир Аристотелов допуска, че то е свързано с гратисния период за безплатно преминаване по Дунав мост 2. Според него, събирането на пътни такси от началото на месец юли е възможно да спре румънците.

Тази година зеленчукопроизводителите от село Капитановци се радват на добра продукция. Цените обаче не покриват реалните разходи за производството. Причината е, че през последните години цените на препаратите и торовете непрекъснато се покачват, а продажната цена на видинския пазара остава една и съща, коментира Владимир Аристотелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.