Трябва да има и ръководство за ръководството
Българската агенция по безопасност за храните (БАБХ) изготви Практическо ръководство за потребителя, в което експертите съветват как да се пазарува.
В него точка, по точка е обяснено на какво трябва да наблегне потребителя, за да избегне закупуването на некачествена стока, или пък да я употреби по неподходящ начин.
В седмичната анкета на Agro.bg, 75% от гласувалите потребители са на мнение, че това ръководство ще бъде полезно само, ако Агенцията упражнява ефективен контрол.
Останалите 25% одобряват информацията в справочника, защото систематизира регламентите в хранително-вкусовия бранш.
Има обаче и текстове, които са малко смешни, поне за мен.
„Начин или указание за употреба на храната, в случай че потребителят не би могъл да ползва храната без него ???(пример "Използвай след термична обработка!")“. Веднага си спомних вица за блондинката! Къде си пие тя сока? В супермаркета! (след като е чела наръчника на потребителя) – защото пише „Отвори тук“!
„Безопасно за консумация месо е това, което е добито в регламентирани кланици, на което е извършен пред кланичен и след кланичен преглед и с поставена здравна маркировка“
Да, но са забравили да кажат, как би могъл купувачът да разбере това. Оставям на въображението отговора.
Като цяло – да, има нужда от такъв правилник и ще бъде много полезен, но само при стриктно спазване на всички тези условия описани в него. При една гарантирана отговорност от страна на недобросъвестните производители и търговци.