1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1 509 зърнопроизводители кандидатстваха за подпомагане по финансовата линия на ДФ "Земеделие"

1 509 зърнопроизводители кандидатстваха за подпомагане по финансовата линия на ДФ "Земеделие"

476 450 лв. ще се предоставят и на земеделските институти от системата на НЦАН за производство на базови и предбазови семена от пшеница и ечемик, реколта 2006 г.

 

1 509 са зърнопроизводителите, кандидатствали до 26 октомври т. г. за подпомагане по финансовата линия на ДФ "Земеделие" за предоставяне на кредит и субсидия за закупуване на семена за производство на пшеница за реколта 2006г., стана ясно на вчерашното редовно заседание на Консултативния съвет по зърно към Министъра на земеделието и горите.

По линията е предвиден бюджет от 25 600 000 лв., като заявките са за 21 841 564 лв., от които 17 225 488 лв. за кредит и 4 616 076 лв.- за субсидия. С тази средства ще се осигури засяването на 4 306 373 дка пшеница.

476 450 лв. ще се предоставят и на земеделските институти от системата на Националния център за аграрни науки за производство на базови и предбазови семена от пшеница и ечемик, реколта 2006г., с което фондът ще подпомогне производството на качествени семена за посев за сеитбата през следващата година.

1205 зърнопроизводители са подали заявки за финансово подпомагане чрез кредитиране от фонд «Земеделие» за закупуване на минерални торове за засяване на пшеница, реколта 2006 г.

Исканата помощ е в размер на 9 074 486 лв., и тя ще предостави възможност за предсеитбено торене на 3 629 794 дка. Разпределеният ресурс от бюджета на фонд «Земеделие» към този момент е 7 475 000 лв.

10 млн. лева отпусна, съгласно ПМС от 21 септември т.г. правителството за подпомагане на есенната кампания в районите, пострадали от наводненията под формата на целева субсидия. Предвидена беше безвъзмездна помощ от 2 лв. за 5 млн. дка да изплати ДФ "Земеделие". До този момент са подадени заявки от 2 148 производители на пшеница за субсидиране засяването на 5 670 450 дка. Необходимият ресурс е по-висок от предвидения и е в размер на 11 340 900 лв.

Междувременно на свое заседание вчера Колегиумът на МЗГ прие проект за Постановление за изменение и допълнение на Наредба за реда за лицензиране на публичните складове за зърно,регистрация на зърнохранилища и контрола върху тяхната дейност, приета с ПМС № 185 от 15,08,2003г. Целта на новото постановление е да съгласува Наредбата и я приведе в съответствие с измененията и допълненията, направени в Закона за съхранение и търговия със зърно. Промените в наредбата са съгласувани с представителите на неправителствения сектор от бранша и целят да определят начините на осигураване на възможност на контролните органи за достап до всички места, където се съхранява зърно, както и начините за подобряване на събирането на информация за местата, където се съхранява зърно.

Колегиумът прие вчера и проект за изменения и допълнения на Наредба за специалните изисквания за състав, опаковане, етикетиране, взимане на проби и анализ на торове. Наредбата коригира вече хармонизираните в българското законодателство още през 2003 г. европейски директиви по отношение на неорганичните торове, тъй като през настоящата година някои от специфичните изисквания на ЕС (отнасящи се до тройния суперфосфат и натриевите соли на хелатообразувателя EDDHSA) са отпаднали. С промените ще се създадат по-добри нормативни условия и се дефинират по-ясни критерии за адаптиране на производството и пазара на торове, означени като «ЕС торове» към действащите изисквания за същите продукти в държавите-членки на ЕС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.