1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1 млн. лв. компенсации за зърнопроизводителите пострадали от наводненията през миналата година

1 млн. лв. компенсации за зърнопроизводителите пострадали от наводненията през миналата година

Всички земеделски стопани засели пшеница и ечемик реколта 2006 ще получат подпомагане от 4.50 лева на декар

 

С 1 милион лева ще бъдат подпомогнати зърнопроизводителите, които пострадаха от наводненията през миналата година, взе решение Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Това съобщи заместник изпълнителният директор Ализан Яхова.

Земеделците, засели пшеница и ечемик реколта 2006 ще получат подпомагане от 4.50 лева на декар, като за целта трябва да са включени в списъци, одобрени от министерството на земеделието и горите. Предвидената сума от 1 млн. лева ще стигне за 607 производители, на които са унищожени близо 214 дка обработваеми площи. Облекчен е реда за получавана на финансиране, необходимо е само даване на молба пред областните дирекции на фонд "Земеделие".

В молбата трябва да се декларира липсата на неизпълнени договорни задължения, липсата на задължения към държавни и общински бюджети, както и размера на засетите площи. Успоредно с възстановяването на щетите от измръзвания се прави преглед на пораженията от новите порои. След това ще се вземе решение или за преразпределение на средства или за ще бъдат поискани суми от държавния бюджет.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.