1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1 млрд. лв. от ПРСР са за неземеделски дейности

1 млрд. лв. от ПРСР са за неземеделски дейности

По три мерки ще се финансира развитието на туризма в селата

 

30% от средствата, договорени за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, са планирани за подобряване възможностите за заетост извън земеделието, подобряване на достъпа до услуги и качество на живот в селските райони. Общата сума за подпомагане на тези дейности е близо 1 милиард евро.Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на откриването на Националната конференция "Пари за земеделие и туризъм" в Пловдив.

Министър Цветанов подчерта, че по никакъв начин не бива да се прави връзка между спирането на двете мерки от предприсъединителната програма САПАРД и прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Той посочи, че е предприел всички възможни и адекватни действия, за да стартират отново мерките и да бъдат реализирани проектите по програмата. Това е нелеко изпитание не само за мен като министър на земеделието и храните, но и за България, която вече година и половина е пълноправен член на Европейския съюз, каза още министър Цветанов.

Една от основните приоритетни оси на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. е ос 3 - "Качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика".

Създаването на нови възможности за заетост в селските райони ще бъде подкрепяно чрез съвкупност от мерки, насочени към разнообразяване на икономиката в селските райони, посочи министър Цветанов. Развитието на туристическите дейности се явява една от тези възможности. Подкрепа ще се оказва както на земеделските стопани за развиване на нови дейности извън земеделието, така и на микропредприятия от селските райони.

Три са мерките от програмата, по които са предвидени възможности за финансиране на проекти за развитие на туризма в селските райони на страната. Това са "Разнообразяване към неземеделски дейности", където кандидати могат да бъдат само регистрирани земеделски производители и с реална дейност в сектора през последната година, "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия за живеещите и извършващи дейност в селските райони" и "Насърчаване на туристическите дейности", чийто обхват е 103 общини с население под 10 хиляди жители.

Зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев представи презентация за възможностите за подпомагане на проекти за развитие на туризма в селските райони по Ос 3 от програмата.

231 селски общини в България могат да кандидатстват по мерките 311 - "Разнообразяване към неземеделски дейности", и 312 - "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", а общо 103 селски общини отговарят на условията за кандидатстване по мярка 313 "Насърчаване на туристическите дейности", каза още Димитър Пейчев.

Председателят на Националната лозар-винарска камара Пламен Моллов съобщи, че от 14 юли 2008 г. в гр. Ямбол стартира кампания от семинари на тема "Селска академия за земеделски проекти". Първият етап от тях ще се проведе в градовете Ямбол, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пловдив и Видин.

Националната конференцията бе организирана от Националния борд по туризъм и Националното сдружение на общините в Република България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.