1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 10 млн. евро за подпомагане на селските райони

10 млн. евро за подпомагане на селските райони

Кредитната линия е за оборотни средства и за инвестиционни проекти

 

Обединена българска банка и Европейската банка за възстановяване и развитие подписаха във вторник договор за предоставяне на кредитна линия от 10 милиона евро. Средствата от ЕБВР ще бъдат отпуснати за пет години на два транша от по пет милиона евро и ще бъдат използвани от ОББ за подпомагане на земеделски производители и фирми от селските райони.

Това е третата кредитна линия, която ЕБВР предоставя на ОББ, и първата в България и останалите страни кандидати за членство в Европейския съюз, за подпомагане на фирми от земеделския сектор. Другите две линии на ОББ, на обща стойност 25 милиона евро, са за финансиране на малки и средни предприятия и за енергийна ефективност.

Новата кредитна линия е за оборотни средства и за инвестиционни проекти. Освен заемът от ЕБВР, ОББ ще получи и техническа помощ от ЕС на стойност 400 000 евро.

Херман Хагшпил от Делегацията на Европейската комисия у нас съобщи след подписването на договора, че досега по програма САПАРД средствата са отивали предимно за средни предприятия. "Смятам, че тази кредитна линия ще помогне именно на малките предприятия да развият своя бизнес", каза той. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.