1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 100 млн. евро по-малко директни плащания в Германия

100 млн. евро по-малко директни плащания в Германия

След 2022 година германските фермери ще получават по-малки директни плащания. Сумите са намалени със 100 милиона евро, реши Бундестагът, одобрявайки законите относно реформата на Общата селскостопанска политика.
 
С решението на парламента става ясно, че през следващите години от Първия към Втория стълб ще се прехвърлят вече 8, вместо досегашните 6 процента. Така от директните плащания за фермерите се съкращават с общо 393 милиона евро, които ще бъдат използвани за Програмата за развитие на селските региони. От 2023 година прехвърленият дял се покачва на 10 процента, а до 2026-та постепенно трябва да достигне 15 на сто.
За малките и средни ферми са предвидени 12% от директните плащания, което означава, че тези стопанства ще получават допълнително по 80 евро на хектар за първите 40 хектара и по 40 евро за площи между 41 и 60 хектара.
 
С гласуваните разпоредби се въвежда и обвързана подкрепа за овце и кози майки, както и за крави. За тези плащания се заделят 2 на сто от средствата по ОСП.
Едно от най-важните решения се отнася за екосхемите. В Германия за тях ще бъдат предоставени 25% от директните плащания, като все още няма яснота относно размера на подкрепата, нито за самите екосхеми.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.