1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 11 души са замесени в случаи с незаконен внос на негодно месо

11 души са замесени в случаи с незаконен внос на негодно месо

Министър Кабил уточни, че цялата документация от извършената проверка е предадена на прокуратурата

 

Единадесет души са косвено или пряко замесени в случаите с незаконен внос на ирландско говеждо месо и новозеландско шкембе от началото на годината. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. Министър Кабил уточни, че цялата документация от извършената проверка е предадена на прокуратурата. След становището на дисциплинарната комисия в Националната ветеринаро-медицинска служба, ще бъдат взети дисциплинарни мерки.

На 26 януари 2006 г. на ГКПП-Кулата е задържано 75 тона говеждо месо. Според маркери на кашоните то е от 1884 – 1986 г. По документи стоката е внесена от Ирландия, а трите тира с говеждото са влезли в България от Гърция. Фирмата, за която е предназначено месото е “Булимпекс” ЕООД Ямбол, собственост на Георги Георгиев. Националната ветеринарно-медицинска служба е поискала оригиналните сертификати за месото. Месото е замразено през 1986 г. Има сериозни опасения, че месото е заразено, тъй като през 86-та година е забранен вноса на месо от Ирландия заради болестта “луда крава”.

Срещу собственикът на фирмата вносител - Георги Георгиев, има повече 15 преписки в полицията за търговски измами.

В хода на разследването по случая с вноса на негодното за ядене месо в пловдивски склад е открито месо, също внесено от Ирландия и отново негодно за ядене. Внесеното през ноември 2005 г. месо е преработено след преценка на ветеринарните служби, че е годно за консумация след термична преработка. Месото е внесено отново от фирмата "Булимпекс".

На 3 февруари 2006 г. шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев съобщава, че от ирландската ветеринарна служба са потвърдили, че задържаното на 26 януари 2006 г. говеждо месо е от преди около 20 години. Паралелно митницата прави свое разследване за контрабанден внос.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.