1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1100 селища в страната са останали без европейски средства през изминалите седем години

1100 селища в страната са останали без европейски средства през изминалите седем години

Сдружението на общините настоява да се заложи интегрирано планиране

1100 селища с население до петстотин души са останали без европейски средства през изминалите седем години заради различни ограничения в отделните оперативните програми. Това обявиха на съвместна пресконференция председателят на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов и изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова, цитирана от Дарик радио.

Сдружението настоява през следващия период оперативните програми да бъдат по-гъвкави, така че всички хора да имат достъп до европейски средства. Тодор Попов подчерта, че два месеца преди началото на новия период още няма яснота по приоритетите за финансиране и обхвата на програмите. Няма яснота откъде ще дойдат средства за общинските пътища, за превенция на наводненията и подобряване на екологичната градска среда, коментира Попов.

Сдружението на общините настоява да се заложи интегрирано планиране, а не да се действа на парче. Отново беше повторено искането за ясни правила при налагането на финансови корекции по европроектите, за да не остава усещането за субективност.

В „Албена" се провежда Деветата годишна среща на общините, а следобед предстои сесия на тема „Българските общини в Европейския съюз – поуките седем години по-късно", в която ще участват вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на околната среда Искра Михайлова. Очаква се сдружението на общините отново да постави искането си за замразяване на таксата за депониране на отпадъци, която сега е 15 лева на тон. Размерът й трябва да се запази, докато общините организират дейностите, които ще доведат до намаляване на депонираните отпадъци, посочи Гинка Чавдарова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.