1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 12 на сто се увеличава целевата субсидия на земеделските стопани за произведеното и продадено мляко

12 на сто се увеличава целевата субсидия на земеделските стопани за произведеното и продадено мляко

За целта е предвиден финансов ресурс от 9 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието и горите

 

С 12 на сто се увеличава целевата субсидия на земеделските стопани за произведеното и продадено краве, биволско и овче мляко, първо качество, за тази година, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". За целта е предвиден финансов ресурс от 9 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

Финансовата линия за субсидиране на млякото стартира от 1 април т.г. и по нея се предоставят по 5 ст. за литър качествено краве мляко. По финансовата линия с по 7 ст. се подпомага и производството на биволско и овче мляко. С 1 ст. повече ще се подпомагат за литър мляко първо качество земеделските производители от региона на Родопите, Северозападна България и Странджа Сакар.

В указанията е посочена горна граница за дневна млечност от крава до 18 литра, от овца до 1.2 литра и от биволица до 12 литра. Предвидено е фермерите, които отглеждат над 200 крави да се подпомагат за фактическия брой животни при определения дневен млеконадой в рамките на годишното ограничение от 130 000 лв. помощ по всички краткосрочни финансови линии. Земеделските стопани, които имат затворен цикъл на производство ще бъдат подпомогнати само при условие, че представят складова разписка, в която продукцията е заприходена и е придружена от искане за изписване на продукцията при влагането й в производство.

Както през 2004 г., така и през тази година земеделските стопани, които са свързани лица с млекопреработвателите или с пунктовете за събиране на мляко ще могат да получават субсидия, по решение на управителния съвет на ДФ "Земеделие".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.