1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 134 млн. евро е финансовата рамка на програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор

134 млн. евро е финансовата рамка на програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор

Снимка:

Зам.-министър Гечев обяви нейното начало при откриването на „Винария 2014“

134 милиона евро е финансовата рамка на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор през новия програмен период. Нейното начало бе обявено от заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“ в Международен панаир Пловдив.

Програмата предвижда 4 основни мерки – преструктуриране и създаване на нови лоза, резитба на зелено, инвестиции във винарски изби, промоция на българското вино, като финансирането с европейски средства е 75%, а самофинансирането – само 25%, поясни инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Информация ще се дава на щанда на Министерството на земеделието и храните на „Винария“.

Заедно с нея зам.-министър Гечев откри  Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и Международната изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“. Трите изложения продължават от 2 до 5 април 2014 г. Това съчетание ще помогне на бизнеса с вина и храни, отбеляза в приветствието си Явор Гечев, преди да пререже лентата заедно с бизнесмена Георги Гергов.

„Вярвам, че това е истинска възможност българските производители да демонстрират висококачествените си продукти и високотехнологичните си изделия пред широка публика. Сигурен съм, че сериозното международно участие е знак за висока оценка за престижа на изложенията. Това е едно от важните за страната събития, които рекламират България като добър и надежден партньор“, се казва в поздравителния адрес, изпратен от министър-председателя Пламен Орешарски.

На „Винария 2014“ ще видим хубаво вино, нови технологии, традиции и стил, отбеляза заместник-министърът на земеделието. 130 директни и представени изложители от 12 държави  показват  технологии, техника и консумативи за лозарството и винарството, както и нови колекции напитки.

Тази година „Винария“ е по-различна, защото има много повече техника и съоръжения, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира изложбата заедно с Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

Изключително силното участие на компании, предлагащи оборудване  и материали, показва, че виждат бранша като перспективен, добави Радослав Радев, председател на НЛВК. Тя организира престижния Международен конукрс за вина и спиртни напитки за наградите на „Винария“. Тази година средните резултати са много високи, подчерта Радев. Посетителите ще могат да опитат наградените вина, както и изделия на винарни от Франция, Италия и Португалия.

Според Иван Соколов „Винария 2014“ ще покаже и новата тенденция, която вече създават някои по-малки изби, работещи по модела на семейното производство в Италия и Франция. Правим всичко сами от отглеждането на гроздето до бутилирането, за да предложим автентични и същевременно модерни вина,  обясни Таня Аврамова от Българската асоциация на независимите лозаро-винари.

Посетителите ще дегустират продукти на наши производители и ще направят своя класация в конкурса „Изборът на потребителя“, а  победителите ще бъдат обявени на 3 април. Очаква се конкуренцията да е силна, тъй като реколтата през 2013 г. е една от най-добрите за последното десетилетие.

Същевременно посетителите  могат да видят здравословни и качествени храни, технологии техника за тяхното производство на изложението „Фудтех“. В него отново ще отворят врати работилниците „Сготви си здраве“, които акцентират върху кулинарните традиции и автентичните храни.

В рамките на „Фудтех 2014“  се провежда и традиционният „Гурме салон“, където кулинарни виртуози сътворяват изтънчени и полезни ястия. А изложбата „Вкусовете на Италия“ отново дава възможност на ценителите на изискани вина, напитки и храни да усетят чара на прочутата италианска кухня.

 „Винария“, „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ създават един общ туристически продукт, затова съчетанието се приема добре от фирмите, подчерта д-р Иван Соколов при откриването на проявите. Съпътстващата програма предвижда конференции, семинари и презентации за експерти. Те могат да направят онлайн регистрация в сайта на Панаира и да получат карта за безплатен достъп.

Палатите са отворени от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, за пенсионери, ученици и инвалиди цената е два лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.