1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 15-20% от земеделските имоти могат да бъдат комасирани задължително

15-20% от земеделските имоти могат да бъдат комасирани задължително

До 2013 година ще бъдат изпълнени общо 44 проекта за окрупняване на земеделски парцели у нас

 

Задължителна комасация в България може да има за около 15-20 процента от земеделските имоти. Най-често техните собственици не са известни или нямат възможност да обработват земята си. Това стана ясно по време на семинар за програмата за комасация в България. До 2013 година ще бъдат изпълнени общо 44 проекта за окрупняване на земеделски парцели у нас.

Според стратегията за комасация в България в следващите години окрупняването на парцелите ще е доброволно, съобщи Кирил Стоянов от Министерството на земеделието и продоволствието.

От началото на следващата година във ведомството ще бъде създадено звено, което ще отговаря за този процес и ще стане основа на бъдещата агенция по комасацията. Тя ще контролира държавния поземлен фонд и бъдещата поземлена банка, обясни Стоянов. Експертите от земеделското министерство подготвят и закон за комасацията, с който ще се подпомогне този процес. Задължителна комасация ще има най-вече в землищата, в които 70 процента от жителите са съгласни да се извърши преструктуриране на земята, а останалите не се интересуват от собствеността си.

Законът ще създаде възможност и на държавата да обезщетява със земя, а не с пари собствениците на имоти, през които минават големи инфраструктурни обекти. Към момента 9 млн. декара земеделски имоти не са потърсени от собствениците им и са на временно управление от общините.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.