1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1,5 млн. отиват през 2009 г. за промоция на българското вино

1,5 млн. отиват през 2009 г. за промоция на българското вино

Държавата осигурява 30 на сто от парите за реклама на сектора

 

През следващата година в лозаро-винарския сектор ще се инвестират 15 млн. евро, от тях 1,5 млн. евро ще отидат за реклама на българското вино.

През следващата година 1,5 млн. евро ще бъдат осигурени за промоции на българското вино, съобщи вчера зам.-директорът на ДФ "Земеделие" Ангел Кенанов по време на срещата, която ръководството на фонда организира с представители на лозаро-винарския сектор. На нея беше обсъдена Програмата за развитие на бранша, която предстои до дни да бъде одобрена от Брюксел. През следващите пет години в страната ни ще бъдат похарчени 110-115 млн. евро за лозарството и винарството. Очакваме програмата да започне да действа от 1 ноември, дотогава трябва да е готова методологията по пределните цени, която урежда в най-малките детайли всичко, каза Кенанов. През миналата година пределните цени са били определени по предложенията на производителите и по преценка на евроодиторите в сектор "вино" и са били доста високи, но не нарушават изискванията на общността. През следващите две седмици лозарите отново ще трябва да направят своите предложения, които ще залегнат в подготвяната наредба.

От средствата, предвидени за реклама на качествено българско вино, половината са европейски пари, държавата ще поеме 30 на сто, а останалите 20% от разходите ще бъдат осигурени от производителите. В проектобюджета за 2009 г. вече са заложени 450 хил. евро държавно съфинансиране, съобщи зам.-директорът на фонда.

През следващата година по Програмата за развитие на лозаро-винарския сектор ще бъдат отпуснати 15 млн. евро, които ще се разпределят в три мерки - преструктуриране и конверсия на винени лозя, която включва 11 дейности, другите две мерки са промоции на българското вино и застраховка на реколтата. На финансиране по програмата може да разчита всеки производител с поне 1 дка лозе. 80 на сто от направените разходи за застраховка ще бъдат възстановявани на земеделците.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.