1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1500 фирми са проявили интерес към курсовете за консултанти, организирани от МЗП

1500 фирми са проявили интерес към курсовете за консултанти, организирани от МЗП

Петя Ставрева: „Двадесет на сто от едрите фермери получават 80 на сто от субсидиите и това е неприемливо”

 

Над 1500 фирми са поискали да преминат курс за обучение за консултанти, организиран от Министерството на земеделието и продоволствието. Досега са били обучени около половината от тях. Това съобщи заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Емил Дърев по време на международния икономически форум "Марица" в Пловдив.

Това обучение обаче не означава, че единствено тези фирми са оторизирани да извършват консултантска дейност, подчерта Дърев.

Европа е селски континент – половината от нейното население и 90 процента от територията й е разположена в селски общини. Именно това е причината най-големите субсидии, включително към България,  да се отпускат по програмите за развитие на селските райони. Това каза също евродепутатът Петя Ставрева.

В същото време Европейската комисия предлага мерки за намаляване на равнището на субсидиите за едрите земеделци. Двадесет на сто от едрите фермери получават 80 на сто от субсидиите и това е неприемливо, подчерта Ставрева. Комисията се стреми да ограничи селскостопанските излишъци и за тази цел ЕС отделя 500 млн. евро за намаляване на свръхпроизводството, каза още тя.

Според нея Евросъюзът очаква от България бързо да навакса изоставането в аграрния отрасъл, да усвои максимално отпусканите средства, да контролира разходването им и да окрупни селскостопанските земи. 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.