1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 1,625 млн. лв. премии се изплащат на тютюнопроизводителите от Смолянски регион

1,625 млн. лв. премии се изплащат на тютюнопроизводителите от Смолянски регион

 

Общата сума на премиите за тютюна, произведен през 2006 г. в регион Смолян, която в момента се изплаща, е в размер на 1 625 млн. лева, а целевата парична подкрепа от 1 лв. на килограм възлиза на 513 575 лева, съобщи Незифе Хаджи, началник отдел на Регионално звено на фонд "Тютюн" в Смолян. "С решение на Министерския съвет имаме уточнен размер на сумите за премиране на производителите и той е следният: 2,85 лв. на килограм произведена продукция, като за първа класа се добавят 0,70 лв. за килограм, за втора класа - 0,40 лв. за килограм", допълни Хаджи. Средната изкупна цена за региона при сорта "Крумовград" е 3,70 лв. на кг, а за "Джебел" – 4,80 лв. за кг.
В района е изкупено цялото количество тютюн, произведен през миналата година, и сумите, с малки изключения, според Незифе Хаджи, са изплатени. Само фирмата "Лийв Табако Михайлидис" АД дължи пари в няколко населени места в общините Баните и Доспат.
Броят на тютюнопроизводителите леко е спаднал, в сравнение с миналата година, но за сметка на това договорените количества за реколта 2007 г. са повече от миналогодишните. Причините за отлива от отрасъла, според Незифе Хаджи, са комплекси. "Трудът при обработката на тютюна е непривлекателен и това може би е една от причините, но мисля, че и несигурността във връзка с евроинтеграцията безпокои хората, а също и това, че те трудно биха се класирали за евросубсидиите ги кара да бъдат несигурни в своята дейност", уточни тя./focus-news.net

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.