1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 19 страни забраниха отглеждането на ГМ-култури

19 страни забраниха отглеждането на ГМ-култури

Така две трети от земеделските земи в Европа ще останат свободни от генно-модифицирани организми

19 държави от Европейския съюз са подали заявление пред Европейската комисия за забрана за отглеждане на генно-модифицирани култури на своята територия. Срокът за оспорване на това решение от страна на биотехнологичните компании изтече в четвъртък вечер.

Така две трети от земеделските земи в Европа ще останат свободни от генно-модифицирани организми. Нарастващата опозиция срещу ГМО съвпада с нов доклад на „Грийнпийс“, който разглежда научни доказателства за екологичните рискове и увеличената употреба на пестициди, свързани с тези култури.

Според информация, получена от Европейската комисия, производителите на ГМО-посевен материал са приели всички заявления, освен тези на Дания, Люксембург и Малта.

"През последните 20 години ГМ технологията е била приета само от малко държави за ограничен брой култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да не ги подкрепят. На местата, където се отглеждат, тези култури водят до увеличена употреба на пестициди. Те затвърждават системата на индустриално земеделие, което на свой ред изостря проблемите на глад, недохранване, и климатични промени“ – коментира експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“, Франциска Ахтерберг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.