1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 191 проекта са подадени по първата процедура по ОП "Околна среда"

191 проекта са подадени по първата процедура по ОП "Околна среда"

Проектите ще бъдат разгледани от оценителна комисия, която ще определи тези, които отговарят на всички критерии, за да бъдат финансирани

 

191 проекта от 134 общини, разположени в 27 области са били подадени по приключилата вчера първа процедура по Оперативна програма "Околна среда" за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата на питейни и отпадъчни води.

Няколко общини са подали по повече от един проект. Първенец сред тях е община Марица - 8 проекта. През последния преди затварянето на процедурата ден са били подадени 163 проекта. Общата финансова рамка на процедурата е 74 034 219 лева, съобщиха от МОСВ.

Проектите ще бъдат разгледани от оценителна комисия, която ще определи тези, които отговарят на всички критерии, за да бъдат финансирани. В последствие те ще бъдат разгледани от междуведомствения Комитет за избор и координация на проекти по ОП "Околна среда". Това се прави с цел да се провери дали някой проект или дейност по него не се финансират по повече от една програма.

След това ще се пристъпи към сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна помощ. Оттук нататък общините ще могат да започнат изпълнение на проектите, като организират възлагането на изпълнението и контрола. МОСВ ще контролира законосъобразността на разходите и изпълнението на дейностите, заложени в проекта, указаните в него срокове. Министерството на финансите ще контролира също правомерното разходване на средствата.

Целта на тази техническа помощ е да се разработят реални инвестиционни проекти, с които да се кандидатства по процедура за инфраструктурни проекти в сектор "води", по която ще се получат пари за изграждане на пречиствателни станции, канализации и водопроводи.

В момента по ОП "Околна среда" има открити още две процедури – по едната от тях се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. По нея ще бъдат разпределени 723 890 138 лева. Името на втората процедура е "Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване на управлението на отпадъците".  Предвидените средства по нея са в размер на 41 343 424 лева. Крайният срок по първата е 30 май, а по втората – 6 юни.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.